logo

Βασιλική Παπαγεωργίου - Επίτιμο μέλος της Εταιρίας

Βασιλική Παπαγεωργίου
Ερμηνεύτρια, στιχουργός – ποιήτρια


Επίτιμο μέλος της Εταιρίας


 

"Είμαι επίτιμο μέλος της εταιρίας αφού σαν φίλη του Πέρη αισθάνομαι πάντα ζωντανή την αγάπη που του έχω. Ο Πέρης είναι παρών στο σήμερα μέσα από τη βιωμένη εμπειρία, τη μνήμη και το όραμα ενός κόσμου οικουμενικού - όπου υπήρξε αληθινός μάστορας - παραμένοντας πιστός στις ρίζες και στα χρώματα της ψυχής της δικής του πατρίδας.
Η παρουσία του μου έδωσε κουράγιο, το έργο του έμπνευση.
Η εταιρία θα μπορέσει να διατηρήσει την παρουσία του μέσα από το έργο του μόνο χάρη σε όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθειά της."

Παρουσίαση

Από τη Σμύρνη και τη Λέσβο

Ζει στη Χάλκη, Κωνσταντινούπολη


Η Διαδρομή της
στην ιστοσελίδα της

Δισκογραφία            

Ποίηση

Φωτογραφίες

Κριτικές

Η Βασιλική Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα και κρατά από τη Σμύρνη και τη Λέσβο. Σπούδασε βιολογία μα σύντομα αφοσιώθηκε στην κλήση της για τη μουσική και το τραγούδι. Αναζητώντας τις μουσικές ρίζες της μελέτησε την προφορική παράδοση στο δημοτικό τραγούδι, ταξιδεύοντας στα πανηγύρια ανά την Ελλάδα δίπλα στο κλαρίνο του Βαγγέλη Σούκα. Μέσα στα χρόνια ανέπτυξε μια βαθιά ευαισθησία για τα παραδοσιακά όργανα και τα ηχοχρώματα της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου και της Μεσογείου, τραγουδώντας στα ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά με διάφορες μουσικές ομάδες.

Το 1993 τραγούδησε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη με την ομάδα «Κομπανία Ρεμπέτικα» της Θέσιας Παναγιώτου και του Κώστα Φέρρη. Η μοναδικότητα της Πόλης και η πλούσια μουσική της παράδοση την κέρδισαν και το 1995 μετοίκησε στη Χάλκη των Πριγκηποννήσων, όπου ζει μέχρι σήμερα.

Η γνώση της της ελληνικής μουσικής και η ιδιαίτερη, πλούσια σε ιωνικά χρώματα φωνή της έδρασαν καταλυτικά και πυροδότησαν τους νεότερους μουσικούς της κλασικής ορχήστρας «Βόσπορος», να δημιουργήσουν, μαζί με νέους Έλληνες μουσικούς το πειραματικό σχήμα  Σύγχρονος Βόσπορος, για την αναζήτηση μιας ‘νέας ελληνοτουρκικής’ μουσικής βασισμένης στη δημοτική παράδοση.

Από το 1994 η Βασιλική Παπαγεωργίου τραγουδά σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανάμεσα στο νέϋ, το τσέλλο και την πολίτικη λύρα, όργανα που, στην τουρκική μουσική, έχουν μυστική σχέση με την ανθρώπινη φωνή. Τούτο συνέβαλε στον εμπλουτισμό της φωνής της με ανεκτίμητες χροιές και αρμονίες. Επιπλέον η εμπειρία της στο μυστικό κόσμο της πολίτικης λύρας του Hasan Esen και του νέϋ του Arif Erdebil τής χάρισαν μια βαθειά γνώση της τουρκικής πραγματικότητας και γλώσσας.

Παράλληλα η ερμηνεύτρια εισχώρησε και στον κόσμο της ποιητικής γραφής και στιχουργικής. Το 1996 έγραψε τους στίχους για το προσωπικό της άλμπουμ  «Τελευταίο Καράβι από τη Χάλκη» με συνθέσεις του Hasan Esen, ενώ ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις “Ο Δρόμος της Μετάξης” (1998) και “Του Βόσπορου το Πέρα” (2003) με συνθέσεις Ελλήνων και Τούρκων μουσικών πάνω σε δικούς της στίχους. Το 2004 συνεργάστηκε με το τούρκικο συγκρότημα “Gündoğarken” γράφοντας στίχους στα ελληνικά και ερμηνεύοντας τους στο άλμπουμ “Βραδινός της  Πόλης Ουρανός” που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Το 2010 ηχογράφησε το άλμπουμ της “Ελληνοτουρκικά” με αγαπημένα τραγούδια από τις δύο χώρες ανάμεσα στις οποίες ζει και δημιουργεί.

Από το 2008 η Βασιλική, παράλληλα με τις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις, εργάζεται μαζί με το σύζυγό της Νικηφόρο Μεταξά και την αστική μη κερδοσκοπική τους εταιρία “Βόσπορος Πολιτιστική Συνεργία”, για την αναπαλαίωση του κτιρίου της πάλαι ποτέ Δημοτικής Σχολής Χάλκης Πριγκηπονήσων προκειμένου να στεγάσουν εκεί το “Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης”. Το ανακαινισμένο και εξοπλισμένο κτίριο θα λειτουργήσει σαν πρότυπο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής, σχεδιάζοντας συγχρόνως έναν αναζωογονητικό συνδυασμό με τη σύγχρονη μουσική και καλλιτεχνική δημιουργία.

Τραγούδια της:
Vassiliki Papageorgiou - Ta Karavia tou Mesimeriou

Vassiliki Papageorgiou - Elâ Gözlü Pirim Geldi

Vassiliki Papageorgiou - Yarim İstanbul'u mesken mi tuttun

Vassiliki Papageorgiou - Prin na m'arnitheis - Πριν να μ' αρνηθείς

Vassiliki Papageorgiou - For Sappho - Μνήμη Σαπφούς


Η εταιρία

Joomla SEO by AceSEF